Coğrafyası
Yozgat, Anadolu’nun en eski yerleşim merkezlerinden biridir. Alişar Höyüğünde 5000 yıl öncesine ait eserler bulunmuştur. Yozgat’ın tarihi kronolojisine baktığımızda; Hititlerin, Friglerin, Kimmerlerin, Perslerin, Kapadokya Krallığının, Galatların, Doğu Roma ve zaman zaman İslam ordularının hâkimiyetinde kaldığını görürüz. Yozgat İli toprakları Anadolu’da ilk siyasi birliği kuran ve Anadolu’da tarih devrinin başlangıcı sayılan Hitit’lerin sınırları içerisinde en kalabalık yerleşim merkezlerinden biriydi.
Yozgat, İç Anadolu Bölgesinin Orta Kızılırmak bölümünde yer almaktadır. Coğrafi konum olarak kuzeyinde Çorum, Amasya ve Tokat, doğusunda Sivas, batısında Kırıkkale ve Kırşehir, güneyinde Kayseri ve Nevşehir illeri ile çevrilidir.
Bozok(Yozgat) çevresinde Türk - İslam izleri Malazgirt Savaşı’ndan (1071) sonra başlar. Yozgat yöresinde tipik İç Anadolu iklimi hakimdir. Yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve sert özelliğe sahip olan karasal iklimin bölgede kuraklık ve step bitki örtüsü, yörenin tanıtıcı özelliklerindendir. Sert iklim koşulları, Yeşilırmak havzasına giren Çekerek Vadisi’nde biraz yumuşamakta, az da olsa Karadeniz ardı ikliminin etkileri görülmektedir. Eski Çağlardan beri yerleşim yeri olan Yozgat, pek çok medeniyetin izlerini taşımaktadır. Hitit, Frig, Lidya, Galat, Med Roma ve Bizans İmparatorlukları ile Türklerin Anadolu’ya gelişleri neticesinde bölge Selçuklular, Beylikler ve Osmanlı dönemlerinin silinmez izleri ile doludur. İlimiz Yozgat tarihi, Kültürel ve Turizm değerlerinin yanı sıra termal kaplıca turizmi açısından da önemli değerlere sahiptir.